Limonlu Cheesecake Tarifi

                                                                   

                                        

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9774375153558988"

     crossorigin="anonymous"></script>

<ins class="adsbygoogle"

     style="display:block"

     data-ad-format="fluid"

     data-ad-layout-key="-fn-r-4g-gb+1cl"

     data-ad-client="ca-pub-9774375153558988"

     data-ad-slot="3121479054"></ins>

<script>

     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

</script>



                                    Limonlu Cheesecake 

      

                Hepimizin çok sevdiği ve bildiği, aslında artık neredeyse tarifine bakmaya ihtiyaç bile duymadığı bir cheesecake tarifiyle geldim. Geldim fakat, hiç bilmediğimiz veya bilip uygulamanın önemli olmadığını düşündüğünüz püf noktalar ile geldim. Öncelikle baştan bir malzemeleri hazırlayalım. Sonrasında üstüne uzun uzun konuşuruz. 

      Taban için;
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 75 gr tereyağ 
     Kek için;
  • 200 ml krema 
  • 400 gr labne peyniri
  • 1 su bardağı toz şeker (220 ml lik bardaklar ile)
  • 3 yumurta 
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 limonun kabuğu ve suyu 

     Limon Sosu için;

  • 4 adet limon
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yumurta sarısı       
    Yapılışına geçelim;

    Öncelikle tereyağını kısık ateşte erimeye bırakalım. Bu sırada ise bisküvileri iyice dövelim veya rondodan geçirelim. Daha sonra eriyen tereyağı ile bisküvileri iyice harmanlayalım. Kek kalıbının etrafını önce pişirme kağıdı, ardından alüminyum folyo ile sıkıca kaplayalım. Harmanladığımız bisküvi karışımı bu kalıba döküp bardağın tersi ile iyice sıkıştırıp düz bir taban elde edelim. Bu aşamadaki püf nokta ise kek harcını hazırlayana kadar kalıbı buzlukta tutun. Bunun nedeni ise tereyağının donması ve fırına girdiğinde kek kısmı pişene kadar tereyağının yanmaması. Aynı zamanda da donarak katılaşacağı için sıvı harcı döktüğümüzde büskive taneleri harç ile iç içe geçmeyecektir. 

  Kek için kullanılacak labne peyniri yapacağınız ilk adım olsun, çünkü sıkı bir süzgeç veya temiz bir tülbentte labneyi 1 saat süzülmeye bırakmanız gerekir. Bunun nedeni ise labne her peynirde olduğu gibi içinde suyunu tutan bir üründür. Eğer süzdürmezseniz harcınız sıvı olacak, diğer ürünlerin kıvam vericiliği yetersiz kalacak ve içinin pişmesi süresinde üstü yanacak veya gereğinden fazla kızaracaktır. Bir başka nedeni ise suyu süzülmüş labnenin ekşi tadının rahatsız eden boyutu ortadan kalkacaktır. Süzülen kabne peyniri ile şekeri en az 7 - 8 dakika, şeker eriyene kadar yüksek devirde çırpmanız gerekir. Ardından soğuk kremayı döküp aynı devirde katı kıvam elde edene kadar çırpın. Bunun ardından yumurtaları teker teker ilave ederek çırpın. Daha sonrasında mikserinizi ortadan kaldırın, yola slikon spatula ile devam edeceğiz. Nişastaya önce 1-2 yemek kaşığı su veya süt ile açma işlemi yapın. Açtığınız nişastaya limon suyunu ve beyazına kesinlikle girmeden rendelediğiniz limon kabuğunu ilave edip tekrar çırpın. Bu karışımı da harca ekleyip nazikle spatula ile karıştırın. Unu da eleyerek ilave edin be yine spatula ile iyice çırpın. Bu karcı kalıba süzgeç yardımıyla dökün ki daha pürüzsüz bir kek elde edin. Ardından kek harcını da ilave ettiğiniz kalıbı bir kaç kere tezgaha vurun ki hem eşit dağılsın hem de içindeki hava kabarcıkları patlasın. Ardından fırın tepsisine yerleştirin. Güveç kaplarla bol miktarda kaynamış su koyun harcın kenarlarına. Ne kadar sığıyor ise tepsinize, o kadar iyidir. Ardından alt üst ayarlı fırında (önceden ısıtılmış) orta bölümde 180 derecede 35 - 40 dakika boyunca pişmeye bırakın. Bırakın ama sunu da unutmayın ki her fırının pişirme hızı aynı değildir 20 dakika geçtikten sonra kontrollü pişirme uygulayın. 

  Şimdi gelelim sosumuza. Bu sos çok joker bir sostur, çünkü zamanla kendisini smoothie, bowl, cookie tariflerinde de bol bol göreceğiz. Bu sos için iki tane farklı boylarda sos tenceresi veya muadili yerine geçebilecek ölçülerde tencere lazım. Küçük olan tencereye kaynar suyu doldurup kısık ateşte ocağa alın. Limonları beyazına girmeden rendeleyin ve hepsinin suyunu sıkın, eğer limonunuz çok su çıkarmadıysa bir kaç limonun daha suyu sıkın, ama normal boydaki limonlar için rendelenmiş limon sayısı yeterli olacaktır. Yine limonlarınız çok küçükse bir limon daha rendeleyebilir, çok büyük ise bir limon daha az rendeleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri büyük olan tencereye alın. Bir çırpma teli yardımı ile karıştırmaya çalışın. Karıştırma işlemini hiç bırakmayın, çünkü limon sarısı karışmadan pişebilir ve sosunuz kesilir. Bunun için size yardımcı olacak bir diğer püf  nokta ise ocağa almadan evvel iyice çırpın ve kaynamış su dolu tencerenin üstüne koyun. Sosunuz kaynayınca ocaktan alın labını değiştirin ve soğumaya bırakın. 

  Ocaktan çıkarttığınız cheesecake i lütfen hemen kalıbından çıkartmaya çalışmayın. Artık herkesin bildiği gibi onun 1 gün boyunca dinlenmesi gerekiyor. Eğer cheesecake biraz sallanıyorsa hiç endişelenmeyin, normal kek gibi ağır ve tok kıvamlı bir kek elde etmeye çalışmayın. kendi sıcaklığı ile de pişmeye devam edecektir zaten. Krema soğudukça kıvam veren bir üründür aynı zamanda. Cheesecake dolaba girebilecek ısıya geldiğinde sosu üstüne dökün ve dolaba kaldırın. Servis etmek için kalıptan çıkartacağınız zaman önce bıçak ile kenarlarından sıyırmayı unutmayın ki, kek kalıba yapışıp şeklini kaybetmesin. 

  Afiyetler olsun Little Chef severler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder